Wat is Qigong

Wat is Qigong?

Qigong (uitspraak tsjie ghong) is een onderdeel van de Chinese leer, die men zich aanleert, om de lichamelijke en geestelijke gezondheid te behouden en te verbeteren. Qigong-oefeningen zijn meestal opzichzelfstaande oefeningen waarbij men de lichaamsdelen volgens een voorgeschreven patroon beweegt, en deze bewegingen enige malen herhaalt, alvorens men naar een volgende beweging overstapt. Een Qigong-oefening kan ook statisch zijn, waarbij een staande of zittende houding langere tijd wordt aangehouden.

Is Qigong wat voor mij?

Als jij je lichamelijke en geestelijke gezond wilt houden of zelf wilt verbeteren kan Qigong een methode voor jou zijn. Qigong is echter een verzamelnaam voor vele verschillende stylen en vormen. Afhankelijk van wat jou docent aan kennis heeft krijg jij iets geleerd. De vraag is dan ook of de vorm die je gaat leren aansluit bij jou. Maar binnen Qigong ga je vaak ook een diepere vertrouwensband aan met je docent. Daarom is het heel erg van belang dat je goed contact hebt met de docent. Er moet een soort click zijn. Daarom blijft mijn advies altijd: Ga langs en ervaar het zelf.

Welke style doe jij?

Ikzelf ben geschoold in de Zhineng Qigong Methode Science in Wudangshan, Hubei, China onder leiding van Wei QiFeng Loashi van The Harmonious Big Family. Sinds 2010 ben ik ook gecertificeerd door The Harmonious Big Family in de eerste twee levels van Zhineng Qigong Methode Science. Maar hier en daar heb ik van zowel Wei QiFeng als andere collega’s ook verschillende ander technieken geleerd. Mijn basis ligt echter in Zhineng Qigong.

Les verschillen

In Nederland zijn er vele (Zhineng) Qigong scholen. Verschil zit hem voornamelijk in de manier waarop een les wordt verzorgt. Ikzelf focus mij op gezondheidsklachten en richt mijn lessen dan ook puur in op het verbeteren van de gezondheid. Continu herhalen van een oefening hoort daar dan ook bij. Diepgang vinden in 1 simpele beweging. Andere scholen bieden vaak een breed scala aan Zhineng Qigong technieken. Dit houd een les wellicht dynamisch en voor leergierige mensen meer aantrekkelijk maar bied niet altijd de diepgang je lichaam in die Zhineng Qigong nodig acht voor optimaal resultaat. Ik verwacht ook van mijn leerlingen dat ze thuis bezig gaan met de technieken en niet alleen in mijn lessen de oefeningen doen mits ze sterker resultaat willen behalen.